Αντιμετωπίστε τον διαβήτη κύησης

Διαβήτης κύησης (Gestational Diabetes Mellitus: GDM) χαρακτηρίζεται κάθε δυσανοχή στη γλυκόζη η οποία αρχίζει ή πρωτοδιαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

Διαταραχή ανοχής στη γλυκόζη, που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Αδιάγνωστη διαταραχή στην ανοχή της γλυκόζης, προϋπάρχουσα της εγκυμοσύνης
Αδιάγνωστο διαβήτη τύπου 2, προϋπάρχον της εγκυμοσύνης
Εγκυμοσύνη συνυπάρχουσα χρονικά με πρόδρομη φάση διαβήτη τύπου 1 (σπάνια)
Θεραπευτική Αντιμετώπιση

Για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης μπορούμε να εστιάσουμε στα εξής:

Διατροφή
Σωματική Άσκηση
Φαρμακευτική Αγωγή
Ξεκινώντας με τη διατροφή, στόχος της δίαιτας που θα ακολουθήσει η εγκυμονούσα, είναι να εξασφαλίσει το ελάχιστο των θρεπτικών απαιτήσεων της εγκυμοσύνης και την επίτευξη των γλυκαιμικών στόχων, χωρίς να προκαλεί ελάττωση ή υπερβολική αύξηση του βάρους.

Οι συστάσεις αυτές μας εξασφαλίζουν τη βέλτιστη πρόσληψη βάρους για τη διαβητική έγκυο κατά τη διάρκεια της κύησης αποτρέποντας την επιβαρυντική επίδραση της αυξημένης πρόσληψης βάρους στο διαβήτη κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής.

Για τον έλεγχο αυτής της πρόσληψης βάρους, ιδανικές τροφές θεωρούνται: πουλερικά, ψάρια, κρέας (εννοείται χωρίς λίπος και πέτσα) και γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών. Επίσης όσπρια, φρούτα και λαχανικά που περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη σταθεροποίηση της γλυκόζης στο αίμα, λόγω και της ταχύτερης διέλευσης της τροφής από το λεπτό έντερο. Ακόμη προτιμώνται τρόποι μαγειρέματος χωρίς χρήση λαδιού, όπως βράσιμο, στον ατμό ή στη σχάρα. Τέλος καλό είναι να αποφεύγονται όλες οι κατεργασμένες τροφές, κατεψυγμένα τρόφιμα, σάλτσες που περιέχουν λίπη και τα dressings στις σαλάτες.

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 20/7/2015 2:25:13 μμ