Καφές: Για ποιους είναι απαγορευτικός

Μπορεί να αποτελεί το αγαπημένο ρόφημα για την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, όμως η κατανάλωση του δεν συνίσταται για ορισμένες ομάδες του πληθυσμού...

Αρχικά, η καφεΐνη καθιστά τον καφέ απαγορευτικό για άτομα που πάσχουν από χρόνια αϋπνία. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Clinical Sleep Medicine, η κατανάλωση καφέ έως και 6 ώρες πριν ξαπλώσουμε μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο μας.

Καλό θα είναι και τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη και δεν λαμβάνουν θεραπεία να ρωτήσουν το γιατρό τους πριν αποφασίσουν να βάλουν τον καφέ στη ζωή τους. Έχει παρατηρηθεί πως η κατανάλωση καφέ (με ή χωρίς καφεΐνη) όταν συνοδεύεται από φαγητό, επηρεάζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Αμφιλεγόμενο ζήτημα παραμένει επίσης η κατανάλωση καφέ σε παιδιά και εφήβους. Ο αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν έχει καταλήξει σε οδηγία για την επιτρεπόμενη κατανάλωση καφεΐνης από παιδιά και εφήβους (για τους υγιείς ενήλικες το προτεινόμενο όριο είναι τα 400 mg την ημέρα, περίπου 4-5 φλιτζάνια), όμως η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δεν συνιστά την κατανάλωση καφεΐνης και άλλων διεγερτικών από παιδιά και εφήβους.

Όσον αφορά τις γυναίκες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Menopause, ο καφές μπορεί να εντείνει τις εξάψεις και τη νυχτερινή εφίδρωση μετά το στάδιο της εμμηνόπαυσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εγκεφαλικό: Αύξηση του κινδύνου λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Τα οφέλη της νηστείας στον οργανισμό μας

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 6/3/2015 2:16:37 μμ