Κονδυλώματα: O "εφιάλτης" των καλοκαιρινών διακοπών

Σημαντική άνοδος των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, μεταξύ αυτών και των κονδυλωμάτων, παρατηρείται το καλοκαίρι, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς η καλοκαιρινή περίοδος -ιδιαίτερα για τους νέους- είναι συνδεδεμένη με ερωτικές περιπέτειες, με αναζήτηση νέων συγκινήσεων και νέων συντρόφων.

«Η συχνότητα εμφάνισης των κονδυλωμάτων αυξάνεται ραγδαία στον δυτικό κόσμο. Εκτιμάται ότι το 50-70% των σεξουαλικά ενεργών ανθρώπων θα προσβληθούν κάποια στιγμή στη ζωή τους από τον ιό HPV. Μάλιστα, 6 στις 10 γυναίκες είναι θετικές στον ιό μόλις τρία χρόνια μετά την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής», τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Αναστάσιος Ξιάρχος.

warts_in

Η εμφάνιση των μικρών ογκιδίων που προκαλεί η μόλυνση από τον ιό HPV -αιτία εμφάνισης των κονδυλωμάτων- γίνεται περίπου ένα με τρεις μήνες μετά την «ένοχη» σεξουαλική επαφή. Όμως οι δερματικές αυτές βλάβες συχνά περνούν απαρατήρητες στα αρχικά στάδια, καθώς σπάνια προκαλούν συμπτώματα όπως είναι η φαγούρα και το κάψιμο. Με την πάροδο του χρόνου όμως, τα ρόδινα ή καφεοειδή αυτά ογκίδια που μοιάζουν με κουνουπίδι, μεγαλώνουν και αποκτούν μίσχο ή συνενώνονται μεταξύ τους. Τότε γίνονται ευκολότερα αντιληπτά, οπότε και ο ασθενής αναζητά ιατρική συμβουλή.

Όπως εξηγεί ο κ. Ξιάρχος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ιός HPV (Human papillomavirus) ή ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, είναι στην πραγματικότητα μια οικογένεια ιών, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 150 στελέχη. Τριάντα απ” αυτά είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενα, τα μισά απ” αυτά είναι υψηλού κινδύνου, με τα στελέχη 16 και 18 να ευθύνονται για το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας».

warts_in2

Μιλώντας με τον ουρολόγο-ανδρολόγο κ.Βασιλειάδη Παναγιώτη μας εξήγησε επίσης ότι το έντονο στρες,η κακή διατροφή και η έλλειψη ύπνου είναι κάποιοι παράγοντες που εξασθενούν τον οργανισμό και τον κάνουν πιο ευάλωτο στον ιό HPV.Όταν αυτά συνοδεύονται με μακροχρόνιο κάπνισμα και χρήση αλκοόλ αντιλαμβάνεστε ότι με αυτή την επιπλέον επιβάρυνση γινόμαστε ακόμα περισσότερο ευάλωτοι.Μας επέστησε την προσοχή μας στο λάθος που γίνεται κατά την χρήση ξυραφιού για το ξύρισμα της περιοχής του εφηβαίου και των γεννητικών οργάνων,όπου πολλές φορές προκαλείται τραυματισμός δημιουργώντας πληγή.Δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον ιό της ανάπτυξης του στην τραυματισμένη περιοχή.

Τα κονδυλώματα προσβάλλουν το δέρμα γύρω και πάνω στα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό αλλά και το βλεννογόνο του κόλπου και του ορθού. Η διάγνωση των κονδυλωμάτων που βρίσκονται στα έξω γεννητικά όργανα γίνεται με απλή κλινική εξέταση. Όμως για να αποκλειστεί η πιθανότητα ύπαρξής τους στον κόλπο ή τον πρωκτό επιβάλλεται η διενέργεια ορθοσκόπησης και κολποσκόπησης με ταυτόχρονη βιοψία ή τεστ Παπανικολάου. Υπάρχουν βεβαίως και νεώτερης γενιάς εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση και τυποποίηση του ιού (HPV DNA test) ή εξετάζουν την επιθετικότητά τους (HPV mRNA test).

Η θεραπεία των εξωτερικών κονδυλωμάτων, συνήθως γίνεται με τοπική φαρμακευτική καυτηρίαση. Τα φάρμακα για την εξάλειψη των κονδυλωμάτων εφαρμόζονται επάνω στις δερματικές αλλοιώσεις και συνήθως απαιτούν πολλές εφαρμογές μέχρι την πλήρη εξαφάνισή τους. Επίσης συστήνεται η κρυοθεραπεία και ο ηλεκτροκαυτηριασμός, μέθοδοι όμως παλαιότερες, επώδυνες που επίσης δεν αντιμετωπίζουν με μια εφαρμογή τα κονδυλώματα.

warts_in3

Με τη χρήση των νεώτερων αυτών μεθόδων οι ειδικοί μπορούν πλέον να εξαλείψουν σε μία μόνο επίσκεψη όλα τα υπάρχοντα κονδυλώματα, αρκεί να διαθέτουν την απαραίτητη εξειδίκευση και εμπειρία.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι απαραίτητη, για να αποφευχθούν επιπλοκές και μόνιμες βλάβες.

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 1/9/2015 3:32:30 μμ