Πώς θα μάθετε στο παιδί να απαντά στο τηλέφωνο

Το να μάθετε τρόπους στο παιδί σας για τη σωστή χρήση του τηλεφώνου, είναι μια σημαντική δεξιότητα για την ζωή του. Είτε είναι αρκετά μεγάλο για να απαντάει στο τηλέφωνο ή απλά συνομιλεί με τη γιαγιά, το να έχει τρόπους είναι σημαντικό.


Από νεαρή ηλικία
. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και εξάσκηση. Αν όμως ξεκινήσετε την εκμάθηση σωστών τρόπων, σεβασμού κι ασφάλειας στο τηλέφωνο σε νεαρή ηλικία, σύντομα θα τους γίνει δεύτερη φύση. Δεδομένου ότι κι εσείς καθημερινά περνάτε χρόνο στο τηλέφωνο -κινητό ή σταθερό-, το παιδί σας, ακόμα κι όταν είναι μικρό, σας παρακολουθεί όταν χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας και μαθαίνει. Ενώ αν έχει και το δικό του παιχνίδι-τηλέφωνο, σας δίνεται μια καλή ευκαιρία για να διαμορφώσετε από νωρίς, την συμπεριφορά του στο τηλέφωνο όπως πρέπει.

Καλώντας.
 Οι τρόποι στο τηλέφωνο αφορούν κυρίως τον σεβασμό. Μια καλή 1η εμπειρία στη χρήση του τηλεφώνου είναι όταν το παιδί “καλεί” τον παππού και τη γιαγιά για να πει γεια ή ένα φίλο για να τον καλέσει να παίξουν. Αυτά είναι τα σχετικά εύκολα τηλεφωνήματα. Διδάξτε το να “συστήνει” πρώτα τον εαυτό του, λέγοντας, "Γεια σας, είμαι ο Ιάσωνας. Μπορώ παρακαλώ να μιλήσω με τον Γιώργο;"


Στις περιπτώσεις όπου τα παιδιά πρέπει να καλέσουν τους προπονητές, τους γείτονες ή άλλα ενήλικα άτομα που δεν γνωρίζουν καλά, διδάξτε τα να συστήνονται πληρέστερα, όπως "Γεια σας, είμαι ο Ιάσωνας Γεωργίου," και στη συνέχεια να προχωράνε στο ερώτημα ή το λόγο για τον οποίο έχουν καλέσει. Αυτού του είδους οι κλήσεις είναι πιο δύσκολες για τα παιδιά και απαιτούν περισσότερη πρακτική.
Σε κάθε περίπτωση, διδάξτε το, πώς να ζητήσει κάποιον, πως να αφήσει ένα μήνυμα -αν κάποιος δεν είναι διαθέσιμος- και ότι πάντα πρέπει να πει στο τέλος "Σας ευχαριστώ!" και "Αντίο".

Απαντώντας. Το τι λέει ένα παιδί όταν απαντάει το τηλέφωνο είναι σημαντικό τόσο για την ασφάλεια του, όσο και για την ένδειξη σεβασμού προς το άτομο στην άλλη άκρη της γραμμής. Πρώτα από όλα μπορείτε να έχετε έναν κανόνα ότι, αν το παιδί δεν βλέπει γνωστό νούμερο στην αναγνώριση κλήσης, δεν απαντά καθόλου στο τηλέφωνο. Έχοντας αποθηκευμένα στη συσκευή σας τα τηλέφωνα των κοντινών σας ανθρώπων -οικογενειακά, φιλικά ή επαγγελματικά- με τα ονόματα τους, είναι μια μεγάλη βοήθεια για το παιδί, για να ξέρει όταν καλούν, ότι αυτό είναι ένα τηλεφώνημα που σε πρώτη φάση “μπορεί” να απαντήσει. Σε δεύτερη φάση θα πρέπει να γνωρίζει τι & πόσες πληροφορίες “επιτρέπεται” να δώσει στον καθένα.

Για τις άγνωστες κλήσεις που απαντά, το παιδί θα πρέπει να διδάσκεται να μην δίνει το όνομα του ή άλλες πληροφορίες όπως η διεύθυνση του σπιτιού, ποιος είναι ή δεν είναι στο σπίτι και ούτω καθεξής. Σε περίπτωση αμφιβολίας, τα παιδί δίνει το τηλέφωνο σε έναν ενήλικα, ή να ζητάει να αφήσουν ένα μήνυμα ή να καλέσουν κάποια άλλη στιγμή.

Μηνύματα. Όταν ένα παιδί σηκώνει το τηλέφωνο, παίρνει το ρόλο του συλλέκτη πληροφοριών, γι’ αυτό και πρέπει να μάθει να ακούει προσεκτικά τις πληροφορίες που του δίνονται και να κρατάει σημειώσεις, αν χρειάζεται να θυμηθεί κάτι.
Το να “παίρνει” τα μηνύματα στο τηλέφωνο “σωστά” είναι ένδειξη σεβασμού για τον καλούντα και για τον παραλήπτη του μηνύματος. Έχετε ένα μπλοκάκι ή post-it και άφθονα μολύβια ή στυλό, κοντά στο τηλέφωνο. Επειδή τα ασύρματα τηλέφωνα δεν βρίσκονται πάντα στη βάση τους, έχετε και μερικά έξτρα, σε στρατηγικά σημεία -όπου κάποιος θα ακουμπήσει να γράψει- σε όλο το σπίτι.

Το παιδί σας θα πρέπει να είναι σε θέση να κρατήσει τουλάχιστον, το όνομα και τον αριθμό του ατόμου που σας καλεί, και ίσως και την ώρα της κλήσης. Διδάξετε το να ζητάει να του συλλαβίσουν κάποια πληροφορία όταν δεν είναι σίγουρο. Μπορεί επίσης εάν το μήνυμα του φαίνεται περίπλοκο να πει στον καλούντα: "Σας πειράζει, για αυτές τις λεπτομέρειες, να πω στην μαμά μου να σας καλέσει;"
Τέλος, το να μεταφέρει σωστά τα μηνύματα είναι επίσης σημαντικό. Δείξτε στο παιδί σας ένα καλό μέρος για να αφήνει τα τηλεφωνικά μηνύματα για όλα τα μέλη της οικογένειας, δεδομένου ότι ώρες αργότερα, είναι εύκολο να ξεχαστούν.

manamia.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς να μάθετε στο παιδί σας να μοιράζεται τα παιχνίδια του

6 βασικοί κανόνες για να μεγαλώσετε ένα «καλό» παιδί

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 5/10/2014 4:15:00 μμ