Τα αντιβιοτικά σε νηπιακή ηλικία προάγουν την παιδική παχυσαρκία

Αυξημένο κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας αντιμετωπίζουν όσα παιδιά έχουν ακολουθήσει αγωγή με αντιβιοτικό πριν την ηλικία των 2 ετών.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν οι ειδικοί στο Children's Hospital of Philadelphia, τα αντιβιοτικά μπορούν να εξουδετερώσουν λοιμώξεις από βακτήρια αλλά επίσης και την ωφέλιμα χλωρίδα των εντέρων.

Οι ερευνητές εξέτασαν ιατρικά αρχεία 65.000 παιδιών που ακολούθησαν αγωγή σε κλινικές πρωτοβάθμιας περίθαλψης από το 2001 έως το 2013. Όσοι περιλήφθηκαν στην έρευνα παρακολουθήθηκαν για 5 χρόνια.

Περισσότερα από τα δυο τρίτα των παιδιών που μελετήθηκαν εκτέθηκαν στα αντιβιοτικά πριν την ηλικία των 2 ετών. Η αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας ποικίλει, από 2 έως 20% και φάνηκε ιδιαίτερα σε παιδιά που έλαβαν αντιβιοτικά 4 ή περισσότερες φορές μέχρι την ηλικία των 2 ετών.

'Οσα έλαβαν αντιβιοτικά ευρέως φάσματος είχαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο για προβλήματα με το βάρος τους στην παιδική ηλικία.

Οι ερευνητές περιγράφουν τη χρήση αντιβιοτικών ευρέως φάσματος στα παιδιά κάτω των 2 ετών ως ένα παράγοντα εξαιτίας του οποίου εμφανίζεται η παιδική παχυσαρκία.

Ωστόσο, η επιστημονική ομάδα σημειώνει ότι χρειάζονται νέες έρευνες που θα λαμβάνουν υπόψη άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τη χλωρίδα των εντέρων, περιλαμβανομένης της χρήσης προβιοτικών και του θηλασμού.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of the American Medical Association (JAMA) Paediatrics.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί ο κολλοειδής άργυρος μπορεί να κάνει "πάνοπλη" την αντιβίωση;

Μύθος η "υγιής παχυσαρκία"

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 1/10/2014 1:54:17 μμ