Ο καφές προστατεύει και τα... μάτια μας

Μια έρευνα από το πανεπιστήμιο Cornell στις ΗΠΑ, έρχεται να δείξει ότι ο καφές περιέχει ένα συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό, το οποίο προστατεύει την υγεία των ματιών μας και ειδικότερα τις βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Πρόκειται για την ουσία χλωρογενικό οξύ. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν νιτρικό οξύ στα μάτια ποντικιών πειραματοζώων, το οποίο είναι γνωστό ότι προκαλεί εκφυλισμό του αμφιβληστροειδούς με την αύξηση των ελεύθερων ριζών και του οξειδωτικού στρες.

Ωστόσο, τα ποντίκια εκείνα στα οποία είχε δοθεί επίσης χλωρογενικό οξύ από καφέ δεν εκδήλωσαν καμία απολύτως βλάβη του αμφιβληστροειδούς, εν αντιθέσει με τα ποντίκια που δεν είχαν λάβει το συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό του καφέ.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι με περαιτέρω έρευνες θα είναι σε θέση να μάθουν αν το χλωρογενικό οξύ διασχίζει το φυσικό "φράγμα" αίματος-αμφιβληστροειδούς. Αν η κατανάλωση καφέ είναι σε θέση να περάσει χλωρογενικό οξύ απευθείας στον αμφιβληστροειδή, οι επιστήμονες μπορεί κάποια μέρα να είναι σε θέση να δημιουργήσουν συγκεκριμένες ποικιλίες καφέ, οι οποίες θα λειτουργούν ως θεραπείες που θα μπορούν να αποτρέψουν τις βλάβες στα μάτια.

Βέβαια θα πρέπει να υπάρχει μέτρο στην κατανάλωσή του, αφού πλήθος μελετών αποδεικνύει ότι υπάρχουν και αρκετές αντενδείξεις.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η μαγική τροφή που... κόβει την όρεξη!

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 22/3/2015 11:00:04 πμ